Sou a: Portada > Usuaris > Àrea assistencial - Serveis mèdics > Nefrologia...

Usuaris

Àrea assistencial - Serveis mèdics

Nefrologia

Equip humà

Cap de servei
Senior Docent
Cap de secció
Director de programa
Facultatiu especialista
Cap d'Àrea Infermera
Infermeres Gestores

Presentació del servei

El Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge és centre de referència per a l’atenció nefrològica d’una part de la Regió Sanitària de Barcelona (Alt Penedès, Garraf, Anoia, Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat). Aquesta tasca es realitza en col·laboració amb les unitats d’assistència nefrològica d’Igualada i de l’Hospital Moisès Broggi, el Consorci Sanitari del Garraf i amb els centres d’hemodiàlisi de l’Hospitalet (Fresenius Medical Care i Diaverum Servicios Renales) i Martorell (BBraun).

A més, el Servei és referència per al trasplantament renal de les regions sanitàries de les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona, que depenen pel que fa a l’atenció nefrològica, de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.

Aspectes rellevants

Procediments més destacats
 • Centre CSUR per a trasplantament renal creuat.
 • Trasplantament renal de donant cadàver i donant viu. Trasplantament ABO incompatible. Tècniques de desensibilització. Trasplantament renal de donant en asistòlia i de pacient amb sensibilització HLA.
 • Diagnòstic i tractament de les nefropaties autoimmunes primàries i sistèmiques, mitjançant plasmafèresi.
 • Consulta de nefropatia diabètica.
 • Consulta de malaltia renal crònica. Nefropaties hereditàries.
 • Consulta d’infermeria d’orientació en tècniques de tractament renal substitutiu (trasplantament, diàlisi peritoneal, hemodiàlisi).
 • Unitat d’accés vascular per a hemodiàlisi (FAVBELL).
 • Unitat d’hemodiàlisi de crònics. Hemodiafiltració en línia.
 • Programa de diàlisi peritoneal.
 • Tractament de la insuficiència cardíaca amb ultrafiltració peritoneal.
 • Tractament del fracàs renal agut amb tècniques contínues en el malalt crític.
 • Consulta d’hipertensió arterial: refractària, secundària. MAPA i elasticitat vascular.
   
Activitat assistencial 2016

El nombre de trasplantaments renals ha estat de 133. S’han realitzat 108 trasplantaments de donant cadàver (31 asistòlia, 2 hepatorenal) i 23 de donant viu (4 ABO incompatible) amb una experiència acumulada de quasi 3.000 trasplantaments renals. Actualment, hi ha en seguiment ambulatori més de 1.200 pacients amb trasplantament renal funcionant. La supervivència del pacient i de l’empelt l’any, és del 96,5% i el 89,9%; i als 5 anys, del 87,4% i el 72,5%.
S’han donat 1.221 altes hospitalàries amb una estada mitjana de 6,2 dies i s’han fet 1.951 primeres visites i 13.536 visites de seguiment a la consulta externa.
S’han inclòs 171 pacients incidents en hemodiàlisi com a primera tècnica amb un %FAV del 47,9%, com a primer accés vascular. El programa de diàlisi peritoneal inclou 62 pacients. El programa d’hemodiàlisi de crònics és de 43 pacients, incloent-hi pacients que requereixen aïllament per malalties transmissibles. A l’àrea d’hemodiàlisi d’aguts s’han fet 4.917 sessions. A més, la Unitat d’Hemodiàlisi de Bellvitge dona suport amb tècniques de diàlisi contínua i hemodiàlisi a les unitats de crítics (172 tractaments amb tècniques contínues). S’han realitzat també 105 sessions de plasmafèresi i d’immunoabsorció.


Aquí podeu accedir a la guia del pacient trasplantat renal

Aquí podeu accedir a al guia del donant viu

 
Publicacions científiques destacades 2016

1. Vincenti F, Rostaing L, Grinyo J, Rice K, Steinberg S, Gaite L, Moal MC, Mondragon-Ramirez GA, Kothari J, Polinsky MS, Meier-Kriesche HU, Munier S, Larsen CP. Belatacept and Long-Term Outcomes in Kidney Transplantation. N Engl J Med. 2016;374(4):333-43.
2. Cruzado JM, Moreno P, Torregrosa JV, Taco O, Mast R, Gómez-Vaquero C, Polo C, Revuelta I, Francos J, Torras J, García-Barrasa A, Bestard O, Grinyó JM. A Randomized Study Comparing Parathyroidectomy with Cinacalcet for Treating Hypercalcemia in Kidney Allograft Recipients with Hyperparathyroidism. J Am Soc Nephrol. 2016; 27(8):2487-94.
3. Padullés A, Colom H, Bestard O, Melilli E, Sabé N, Rigo R, Niubó J, Torras J, Lladó L, Manito N, Caldés A, Cruzado JM, Grinyó JM, Lloberas N. Contribution of Population Pharmacokinetics to Dose Optimization of Ganciclovir Valganciclovir in Solid-Organ Transplant Patients. Antimicrob Agents Chemother. 2016;60:1992-2002.
4. Rama I, Llaudó I, Fontova P, Cerezo G, Soto C, Javierre C, Hueso M, Montero N, Martínez-Castelao A, Torras J, Grinyó JM, Cruzado JM, Lloberas N. Online Haemodiafiltration Improves Inflammatory State in Dialysis Patients: A Longitudinal Study. PLoS One. 2016;11:e0164969.
5. Cruzado JM, Pascual J, Sánchez-Fructuoso A, Serón D, Díaz JM, Rengel M, Oppenheimer F, Hernández D, Paravisini A, Saval N, Morales JM; Evita Study Group..Controlled randomized study comparing the cardiovascular profile of everolimus with tacrolimus in renal transplantation. Transpl Int. 2016;29:1317-1328.


 

Docència

Els professionals del Servei imparteixen formació de pregrau a la Facultat de Medicina, Departament de Ciències Clíniques, Campus de Bellvitge, Universitat de Barcelona. Al mateix temps, el Servei està acreditat per a la formació mèdica especialitzada en nefrologia. A més, té assignats dos metges residents per any.

 

 

Informació per als pacients

 

Ubicació

Edifici: Edifici Principal
Hospitalització: Planta 7
Unitat de Diàlisi i Trasplantament: Planta 3