Sou a: Portada > Informació corporativa > Bellvitge Art

Informació corporativa

Bellvitge Art

Bellvitge Art és l'àrea cultural de l'Hospital Universitari de Bellvitge. El seu objectiu és fer més confortable l'estada dels malalts i ser un factor de motivació per als professionals de la institució.

Entre les seves activitats més significatives hi ha el funcionament permanent de dos espais d'exposicions, l'un situat al vestíbul de l'edifici de Consultes Externes, i l'altre a la planta baixa de l'edifici principal.

Dibuixants, pintors, fotògrafs i escultors col·laboren amb les seves expressions artístiques amb l'hospital per tal d'oferir una programació contínua d'exposicions.

L'any 2005 es va celebrar el 15è aniversari de Bellvitge Art i es va publicar un llibre recopilatori amb les exposicions més destacades.

Exposicions anteriors

Pedres i vidres del mar

9 de febrer de 2018

Imatge de mostra de la galeria

Per: Guillermina Ariza Pedres i vidres

El 9 de febrer es va inaugurar a l'espai de l'edifici d'hospitalització de Bellvitge Art l'exposició "Pedres i vidres del mar", de Guillermina Ariza.

Inspirant-se en el treball d'una artista irlandesa, l'autora, una entusiasta de les manualitats, ha ideat aquestes formes a partir de pedres i de vidres recollits a les platges, que l'erosió ha modelat dotant-les d'una dimensió singular.

+ Recull de l'obra

30 anys pintant

2 de febrer de 2018

Imatge de mostra de la galeria

Per: Jaume Guillamat Pintura

Jaume Guillamat, company de la Unitat Bàsica de Prevenció, exposa més d’una vintena de quadres en la mostra “30 anys pintant”, que es pot veure al vestíbul de Consultes Externes fins al 31 de maig.

La mostra està integrada en la seva pràctica totalitat per una selecció d’aquarel·les que recullen els darrers anys de la seva obra, especialment centrada a captar el joc i els reflexos de la llum en ampolles, pots i altres elements de vidre.

Amb més de 800 quadres pintats, Guillamat ha realitzat una cinquantena d’exposicions en el decurs de tres darreres dècades de producció artística, que ara abasteix també la ceràmica i, properament, el vidre.

+ Recull de l'obra

Maria Sklodowska-Curie, una polonesa a París

6 d'octubre de 2017

Imatge de mostra de la galeria

Per: CSIC, ambaixades de França i Polònia Cartells

El vestíbul de l’edifici de Consultes Externes acull des d'avui l’exposició ‘Maria Sklodowska-Curie, una polonesa a Paris’. En els vint panells que conformen l’exposició es pot veure la seva entrega a la investigació, el seu constant i laboriós treball al laboratori així com la seva faceta més humana i solidària.

Creada amb la col·laboració del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, i les ambaixades de França i Polònia, aquesta exposició itinerant té com a objectiu difondre la vida i obra de la científica en motiu del 150è aniversari del seu naixement, i ha arribat al Campus de Bellvitge per una iniciativa conjunta de l’Institut Català d’Oncologia, l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge.

L’exposició mostra la vida de la científica a través de vint plafons i es divideix en cinc seccions. Destaca en aquest recorregut la seva desconeguda labor durant la Primera Guerra Mundial, conduint el famosos “cotxes Curie” amb els quals feia radiografies a milers de soldats, facilitant així la tasca d’extracció de projectils i bales que va evitar moltes amputacions i va salvar moltes vides.

Maria Sklodowska-Curie (Varsòvia, 1867-Sallanches, 1934) va ser una física i química polonesa pionera en els estudis de les radiacions. Va rebre el Premi Nobel de Física el 1903, juntament amb el seu marit Pierre Curie i Henri Becquerel, pels seus descobriments en el camp de la radioactivitat. L’any 1911 va rebre el Premi Nobel de Química per l’aïllament del radi pur.

Maria es va nacionalitzar francesa i va ser una ciutadana activament lleial al seu nou país. De fet, el 20 d’abril de l’any 1995 les seves despulles van ser solemnement traslladades al Panteó dels Homes Il·lustres de França i es va convertir en la primera dona nascuda fora de França que ha rebut aquest honor.

De tota manera, mai va perdre la seva identitat polonesa, i el primer element químic que va descobrir, al 1898, el va anomenar poloni com a homenatge al seu país d’origen. En homenatge a ella, el dia 7 novembre -data del seu naixement- va ser declarat el Dia Mundial de la Física Mèdica.

+ Recull de l'obra

Namíbia: Cruïlla de cultures i deserts

28 de setembre de 2017

Imatge de mostra de la galeria

Per: Joan Valldeperas Fotografia

L'espai de Bellvitge Art a l'edifici d'hospitalització acull l'exposició de fotografia "Namíbia: Cruïlla de cultures i deserts", de Joan Valldeperas.

Valldeperas explica que "Namíbia és una de les joies desconegudes d’Àfrica, extensíssim, amb paisatges espectaculars, on convergeixen les dunes més altes i antigues del planeta amb una vasta riquesa ètnica, situat en un balcó salvatge davant del mar austral".

Aquesta mostra és fruit d'un viatge realitzat per l'autor amb la seva muller de la mà de Helder, de l’ètnia herero, amb qui van estar recorrent les entranyes d’aquelles terres, més de 4.000 Km, abastant els deserts de Kalahari i Namid, convivint amb les ètnies himba i boiximans, gaudint d’arquetípics paisatges curulls d’animals salvatges, amplis horitzons, i silenciosos paratges amb una aclaparadora desolació.

Segons afirma, "aquest petit recull fotogràfic intenta reflectir la gran quantitat de sensacions de tota mena que vam copsar, cercant una fotografia fresca, directa, intentant en un clic aturar una mil·lèsima part de tota aquella immensitat".

+ Recull de l'obra

Historias de un ictus

23 de març de 2017

Imatge de mostra de la galeria

Per: David Campos Bel, Aránzazu Navarro, Sara López Croft i Francisco Ferrer Fotografia

L'exposició fotogràfica itinerant de la Federació Espanyola d'Ictus “Històries d'un ictus”, que ha recorregut diverses ciutats espanyoles, ha arribat aquest 23 de març al nostre hospital (espai de Bellvitge Art al vestíbul de consultes externes), on romandrà fins a finals de maig.

La mostra presenta el recorregut de quatre persones de diferents edats i antecedents que han patit un ictus a través d'històries quotidianes i de superació personal. Bruna, Vicenta, Ramon o Luis són clars exemples del fet que tots estem exposats a patir aquesta malaltia. Les fotografies de David Campos Bel (Barcelona), Aránzazu Navarro (Saragossa), Sara López Croft (Granada) i Francesc Ferrer (València) mostren la quotidianitat de quatre exemples de superació.

+ Recull de l'obra

Exposició de pintures d’Argimiro Giron a l’HUB

Imatge de mostra de la galeria

Pintura

L’Espai Hospital, situat al vestíbul de l’edifici principal, acull fins el 30 de setembre de 2016 una exposició de pintures d’Argimiro Giron, dins el programa Bellvitge Art. L’artista va ser pacient de l’hospital, on va ser operat l’any passat pel Dr. Miguel Benito per substituir-li una vàlvula aòrtica.

L’obra de Giron es caracteritza pel protagonisme d’objectes quotidians inanimats, com ara una ampolla, una taula o un drap. Segons afirma l’autor “miro de rescatar aquests objectes del racó oblidat del nostre dia a dia per tal d’incorporar-los a una superfície de paper, tela o fusta i de sobte aquells elements esdevenen actor d’una obra viva, l’escenari de la qual és la superfície triada”.

Argimiro Giron és membre del Col·lectiu de Pintura de Santa Eulàlia de l’Hospitalet des de l’any 1989 i ha realitzat diverses exposicions individuals i col·lectives. 

+ Recull de l'obra

Cooperació sanitària internacional

Imatge de mostra de la galeria

Fotografia

Amb motiu de la Diada de Sant Jordi es va inaugurar la mostra  “Cooperació sanitària internacional. Professionals GTMS. Calendari 2016”, a l’edifici principal, tot just al costat dels ascensors. Aquesta és una exposició que recull l'activitat de cooperació que han fet els diferents professionals de la Gerència Territorial Metropolitana Sud al llarg de l'any 2015 en els projectes en què han col·laborat. Amb aquestes mateixes imatges s'ha editat el calendari corporatiu de l'any 2016. La mostra es podrà veure fins al 22 de juliol.

+ Recull de l'obra

Exposició sobre trasplantaments, vida i societat

Del 23 d'abril al 22 de juliol

Imatge de mostra de la galeria

Fotografia

Coincidint amb la Diada de Sant Jordi es va inaugurar “Trasplantaments, vida i societat: un retrat dels valors del trasplantament”, una exposició impulsada per la Societat Catalana de Trasplantament i instal·lada al vestíbul de l’edifici de Consultes Externes. La podreu visitar fins al 22 de juliol

+ Recull de l'obra

XXV Concurs Fotografia 2015 per als professionals de l'Hospital de Bellvitge

Espai Hospital. Del 30 de setembre al 23 d'octubre de 2015. Inauguració 30 de setembre a les 13 h.

Imatge de mostra de la galeria

Fotografia

“La fotografia només pot representar el present, que un cop fotografiat, es converteix en passat.” Berenice Abbott

Participar a un concurs de fotografia requereix un esforç considerable a l’hora de fer la selecció adequada de les fotografies que hi volem presentar. És realment difícil seleccionar-ne tres, enmig de la quantitat d’imatges que realitzem al llarg del temps.

Constantment rebem estímuls que desperten la nostra curiositat i que convertim en imatges. Moltes d’aquestes es poden convertir en instants màgics als quals el temps els atorga valor o poden desaparèixer amb un clic, a mode d’enterrament ràpid.

Ens preguntem si és millor presentar una selecció temàtica, si blanc i negre o color, si muntanya o platja, si macro o micro, si bodegó o retrat... Ens entren dubtes que quan finalment solucionem, ens fan sentir satisfets amb l’opció escollida.

Després, veiem les fotografies exposades durant unes setmanes, compartint espai amb un seguit de fotògrafs que han tingut gairebé els mateixos dubtes que nosaltres. A continuació, el jurat transforma els seus dubtes en premis i, si cal, la deessa de la fortuna els dóna un cop de mà, a la recerca d’un final feliç.

Diu Ansel Adams, “Tenir dotze fotografies bones en un any, és una molt bona collita.” Tot recordant la cita, mirem i remirem les fotografies presentades a concurs, i arribem a la conclusió que aquest any hem tingut una molt bona collita.

Plomat, 2013

+ Recull de l'obra

Agrupació d’artistes de Castelldefels

Espai Consultes Externes. Del 3 de desembre de 2015 al 31 de març de 2016. Inauguració, 3 de desemebre a les 13.00 h

Imatge de mostra de la galeria

Pintura, tècnica mixta

Artistes participants
Antoni Bautista
Corminiano Marne
Mercedes Caramés
Josep Pallarés
Pere Suñé
Pura Navarro
Ramon Montero
Rosa Rins

L’Agrupació d’Artistes Plàstics de Castelldefels està formada per pintors que han fet de la pintura una afició.
Amb el suport de la Regidoria de Cultura de Castelldefels, fem exposicions i trobades amb altres pintors i agrupacions del Baix Llobregat.
La nostra activitat principal té lloc el primer i tercer diumenge de cada mes, a l’exposició que fem a la Plaça de les Palmeres, al Passeig Marítim.
Esperem que aquesta mostra a l’Hospital de Bellvitge serveixi per difondre les obres dels nostres autors.

Josep Pallarés
President 

L'Agrupació d’Artistes Plàstics de Castelldefels, passió per la pintura

L'Agrupació d’Artistes Plàstics de Castelldefels neix el 2005 amb l’objectiu de ser un espai de trobada, de relació, d’intercanvi, de formació i de producció dels diferents pintors i pintores de la ciutat. En aquests anys, l’objectiu inicial no només s’ha consolidat, sinó que l’Agrupació és tot un referent en la vida cultural de la ciutat.

Aquesta entitat, amb un espai estable al municipi, exposa el primer i tercer diumenge de cada mes a la Plaça de les Palmeres (Passeig Marítim), de les 10 h a les 14 h, i participa activament de les manifestacions culturals i festives de Castelldefels, com Sant Jordi o la Festa Major, organitzant mostres de pintures al carrer, exposicions col•lectives d’artistes locals, o concursos de pintura ràpida. És una entitat molt viva i participativa en el teixit social i cultural.

L’essència de la seva obra pictòrica és molt variada, com múltiples les tècniques que empren o les temàtiques que aborden. També és diversa la formació dels diferents artistes: uns amb formació acadèmica i d’altres completament autodidactes. Tot i així, hi ha un fil conductor de tot el col·lectiu, la força de la seva expressió artística i el desig de mostrar a la ciutadania el seu esperit a través de la pintura. Artistes com Josep Pallarés, Antoni Bautista, Mercedes Caramés, Pura Navarro, Corminiano Marne, Pere Suñé, Rosa Rins i Ramon Montero són l’exemple d’un treball ben fet i d’una dedicació constant a la pintura i a la ciutat.

Aquesta exposició recull una mostra d’aquesta pluralitat artística i és un resum visual de la seva potencialitat com a creadors.

Per a nosaltres és un plaer poder treballar amb la gran xarxa associativa de la ciutat, ja què entitats com l'Agrupació d’Artistes Plàstics de Castelldefels hi aporten una gran riquesa cultural.
 

Jordi Maresma Segarra
Regidor de Cultura, Festes i Participació Ciutadana
Ajuntament de Castelldefels


 

Aquí podeu veure el targetó de l’exposició

+ Recull de l'obra